Vrem reformă, dar fără să se schimbe nimic


Pentru început o să expun câteva idei generale, un fel de introducere.

Nu neagă nimeni că salariile medicilor sunt mici și că, de multe ori, sunt nevoiți să se bazeze pe atențiile primite de la pacienți și că sunt multe carențe în sistemul medical. Nu neagă nimeni că au studiat ani buni pentru a deveni medici și că o greșeală, cât de mică, poate costa sănătatea sau viața pacientului. Problema este că adevărul se află undeva la mijloc, mai mult pe partea pacientului decât pe aceea a medicului.


I-aș plânge de milă medicului dacă nu ar exista nicio alternativă și ar accepta doar mici sume, atât cât vrea/permite să-i dea un pacient. Numai că acest lucru nu prea se întâmplă. Medicii s-au obișnuit să ceară cu nesimțire și dacă nu cotizezi te lasă   pur și simplu să mori. Adică din medici au devenit oameni de afaceri și produsul pe care-l vând este viața și sănătatea noastră. Cum de s-a ajuns aici? Deoarece niciunui medic care s-a învățat cu mii de lei (de fapt euro) care-i intră în buzunar lunar nu-i convine concurența spitalelor private.
O idee falsă intrată în capul oamenilor este că asistență medicală este gratuită. Pentru ea cotizezi lunar din salariu sau pensie. Dacă plătești trebuie să primești. Nu știu dacă v-ar conveni să vă duceți într-un magazin, să plătiți 10 lei pentru un kilogram de brânză și vânzătorul să va zică "Îți dau brânza dacă mai dai 5 lei, pentru că am salariul mic!"

Medicii sunt aroganți. Se cred unici pe pământ, pe picior de egalitate cu Dumnezeu. Da, ați învățat 6-7-10 ani de zile ca să ajungeți aici, dar la fel și un inginer  sau profesor. Nu neagă nimeni faptul că sunteți de neînlocuit dar la fel fiecare om care practică o meserie. Ia încercați să va construiți casa singuri fără ajutorul zidarilor, electricienilor, instalatorilor etc. Ia încercați să va formați singuri fără profesori sau să va reparați mașina fără să apelați la mecanic. Toți sunt de neînlocuit  și faptul că sunteți medici înseamnă că sunteți o mică rotită care pune în mișcare societatea. Nimeni și nimic nu vă dă dreptul să vă considerați mai superiori (sic!); toți suntem pe picior de egalitate deoarece unul fără altul nu putem trăi.

Acum, că am terminat cu partea morală, să trecem și la aceea practică.

Cât câștiga un medic în momentul de față și de ce nu-i convine un sistem în care să existe și spitale private?
Comparativ cu alte țări, veniturile ANUMITOR medici sunt foarte mici. Soluția pentru ei nu este neapărat să plece din țara, că și așa se plâng că sunt nevoiți să emigreze pentru un trai decent, ci sistemul privat. Dacă ar exista și spitale private, medicul ar profesa în următoarele condiții: salariul tău este de 1000 de euro pe luna; vei mai primi și un cuantum din încasările spitalului în funcție de performanțe: câți pacienți aduci prin renumele tău, ce operații efectuezi etc. Deci ar fi un sistem bazat strict pe performanță. Nu ești în stare de așa ceva, atunci ești concediat la fel ca în oricare alt domeniu. Sistemul de stat nu s-ar duce de râpă ci ar fi nevoit să devină performant pentru a face față spitalelor private. Adică ar mari salariile la fel ca cele private și ar adopta aceleași tactici cu procent din încasări. „It’s a fuckin’ win-win situation!” cum ar spune iubiții mei romglezi. Eu aș zice că este „win-win-win-win situation”! Medicii ar câștiga cât merită, pacienții ar fi tratați cum trebuie (și în funcție de cât plătesc), spitalele de stat s-ar moderniza efectiv nu doar pe hârtie, sistemul de asigurări de sănătate (cel de stat) ar fi obligat să devină eficient, deci banii care dispar prin diverse manevre ar ajunge unde trebuie: în spitale, la medici și la pacienți. „Happy-Happy, Joy-Joy!” cum ar spune Stimpy si Ren (link AICI  către melodie).

Ar putea, un chițibușar, să se lege de afirmația   << pacienții ar fi tratați cum trebuie (și în funcție de cât plătesc)>>. Adică mi s-ar putea reproșa că nu am suflet și nu mă gândesc la cei care nu au bani și „mor de foame” (că-i la modă expresia asta). Ei ar beneficia, ca și acum, de serviciile de bază. Nu-mi spuneți că acum, unul care are 600 de lei salariul, și are nevoie de o operație care costă 100.000 de euro beneficiază de ea! Teoretic ar trebui, practic nu. Deci, în situația de față, nu beneficiază de acele drepturi garantate prin cotizația către asigurările de stat. În sistemul prezentat mai sus, casele de asigurări fiind obligate să devină performante (a se citi: nu s-ar mai fura cu complicitatea medicilor) ar exista bani pentru amărâtul ăla cu salariu de 600 de lei. Sau s-o spunem altfel: toți ținem în primul rând la noi și abia pe urmă ne pasă de ceilalți. Dacă cineva mi-ar da posibilitatea să plătesc, să zicem, 50 de euro în plus pe luna și să nu-mi fac griji, cu dragă inimă aș face-o. Și toți ați face același lucru fără să va gândiți nici măcar o fracțiune de secundă la ăla care nu-și permite. Dacă ar fi fost să va gândiți și la amărâți nu mai existau săraci sau foame sau toate ororile și dramele prin care trec cei lipsiți de posibilități materiale. Deci, pentru moment, decât să plângă mama...

Cui nu-i convine un astfel de sistem? Medicilor.

Să nu ne luăm, fără rost, de medicul aflat la începutul carierei și care trebuie să se descurce cu un salariu de rahat. Sincer, îmi este milă de ei. Intră într-un sistem așa de viciat încât nu prea au ce face. Adică sunt forțați să ia spagă deoarece altfel ar fi marginalizați de ceilalți. Ar fi „luati la ochi” de șeful de secție, chirurgul șef, anestezistul șef etc. Asta înseamnă calificative proaste, refuzul unei avansări și tot ce poate deriva din asta: ratarea profesională. Încet-încet încep să facă parte din această caracatița și prea puțini, în momentul în care ajung pe o poziție unde nu le mai poate face nimeni nimic, își păstrează reperele morale. Majoritatea trec de la rușine și umilință la „pula rea are alt gust într-un Bemveu’”...

Celor cărora nu le convine sunt medicii cu experiență și cu jde titluri și șefii de secții sau catedre. Păi cum să le convină? 3-4000 de lei salariu de la spital, 3-4000 de lei de la facultate, cabinet particular care le aduce 3-4000 de euro (cel puțin) pe lună, sfânta spagă care îi aduce alte câteva mii de euro lunar, ceva „atenții” de la distribuitorii de medicamente, niște comisioane de la cei care vând echipamente medicale, un blat cu cei de la asigurări... La naiba! Nici mie nu mi-ar conveni să renunț la așa ceva!

Concluzia este că sistemul trebuie reformat în așa fel încât să existe concurență. Nu există situații ideale în care să rămână „de stat” și să fie eficient deoarece nu există societate ideală, nu există morală și banul dacă l-ai gustat este ca un drog: vrei din ce în ce mai mult, fără să te intereseze cum îl obții.

Deci, până la urmă, problema ridicată de domnul Arafat este falsă. În primul rând nu a „făcut” S.M.U.R.D.-ul cu bani de la mă-să ci cu bani de la stat (adică fiecare dintre noi a plătit) și nu a făcut-o voluntar ci a fost remunerat pentru asta. Nu-i neagă nimeni meritele și dăruirea și tocmai pentru asta a și fost recompensat prin funcția de Secretar de Stat și chiar decorat de către Președintele României. Greseala lui a fost că în loc să încerce să aducă modificări și propuneri a încercat un șantaj politic și a fost sancționat politic. Dacă-și juca bine cărțile garantat că ajungea Ministrul Sănătății în cel mai scurt timp, dar așa a creat scandal pentru o problemă falsă. Sper că a învățat lecția și sper să-l văd Ministrul Sănătății (sau poate Premier sau, cine știe, Președinte într-o zi).

Cum aș reforma eu sistemul de sănătate? În mare cum am zis mai sus. Pentru că nu sunt specialist și pentru că nu fac proiecte de legi și reforme când n-am somn, mai mult nu am ce zice. Bine, mai adaug ceva, eu aș propune ca orice om care are venitul sub, să zicem, 1000 de lei să nu plătească niciun fel de asigurare dar să beneficieze de tratamentul minim de care se vorbea în proiectul de lege. Ba chiar aș plusa un pic: le-aș da posibilitatea tuturor care aleg o asigurare suplimentară să dea și o sumă de 10 euro sau cât vor ei în fiecare luna la acea asigurare și din acești bani să beneficieze și cei fără  posibilități de asigurări extinse de sănătate. Sau i-aș obliga pur și simplu deoarece majoritatea oamenilor este infecta din punct de vedere moral!

Unele lucruri sunt posibile, altele nu. În România, în momentul de față, tindem spre „nu”. Atât timp că propunerile și exemplele nu vin de la cei „de sus” și noi nu începem să gândim (nu nu ne mai lăsăm manipulați - de alții sau de dorințele noastre meschine) nu o să se întâmple nimic. Uitați-vă la cel mai bogat om din România, Ion Țiriac, cam cu ce se ocupă: masacre în scopuri caritabile (au masacrat peste două sute de porci mistreți care se vor duce către orfelinate). Mamă ce faptă glorioasă ai făcut! Ia uite-te, tenismenul pulii, la Warren Buffett și Bill Gates! Ăștia ar fi cei mai bogați oameni din lume dacă nu și-ar fi donat mai mult de jumătate din agoniseală! Adică 30-40 miliarde USD fiecare! Dar nu ne oprim aici: au promis că-și vor dona 99% din avere în scopuri caritabile! Mai avem mult până acolo și, din păcate, este strict vina noastră, a oamenilor de rând...