Cum (nu) stim sa facem afaceri

 Tot mai des, in ultimul timp, in presa apar diverse reportaje si articole despre cum agricultorii si crescatorii de animale din Romania sunt dezavantajati in magazine sau in fata strainilor si din cauza aceasta Romania pierde. Toti cer subventii, preturi mai mari la vanzare, ajutoare de la stat.
Problema pe care o vad eu este ca se cred prea destepti si s-au trezit peste noapte oameni de afaceri. Toti sunt si ciobani si manageri si tarani si directori. Pai asa ceva nu prea este posibil. In loc sa se asocieze si sa actioneze la comun, sa angajeze directori de vanzari si dezvoltare, ingineri, sa colaboreze cu fabrici si firme de distributie, ei se cred cei mai buni afaceristi. In loc sa se stranga 10-20 si sa cumpere un tractor, inca se ara cu plugul.



 Daca te uiti pe rafturile din magazine vezi si rosii la 4 lei dar si rosii la 12 lei. Si unele si celelalte se vand. Din pacate sunt de import toate, nu gasesti rosii romanesti. De ce se intampla asta? Deoarece magazinul nu sta sa achizitioneze cate 2-3 tone de la 1000 de producatori ci achizitioneaza de la 2 firme/asociatii cate 50-60 de tone. Este greu sa se asocieze producatorii? Nu! Este greu sa lase figurile de mari afaceristi si sa se ocupe de ceea ce stiu. Pana la urma nu trebuie sa vanda cu 2 lei/kilogram ci pot vinde cu 5-6 lei, dar nu stiu sa faca acest lucru.

 Daca este sa ne intoarcem in timp vom vedea ca vina pentru situatia actuala este tot a asa zisilor producatori. Cand s-au retrocedat pamanturile si animalele s-a distrus economia Romaniei. Niciunul nu a vrut sa existe CAP-urile dar in care toti sa fie actionari. Au preferat 2-3 hectare de pamant si sa fure tevile sistemului de irigatii si caramizile fermelor. Acum se plang ca este seceta si nu au cum sa irige. Fiecare seamana ce il taie capul si vezi pe 10 hectare 10 culturi diferite.

 Alta mare tampenie pe care o fac este: "e prea mic pretul de vanzare, prefer sa arunc/distrug..." Pai cum, ma, sa preferi 0 lei in loc de oricat ai primi daca vinzi?! Si daca nu vrei sa vinzi, de ce sa distrugi si sa arunci? Nu poti dona? Sunt case de batrani si copii orfani care ar aprecia, dar in prostia lor este mai bine sa arunce decat sa faca o fapta buna.

 Pentru astfel de "afaceristi" se dau subventii de la stat, adica din taxele pe care le platim noi. Nu merita acei bani!

 Presa gaseste si cauza pentru care nu se vinde, de exemplu, lana: deoarece s-au inchis fabricile si preferam sa importam. Pai fabricile alea s-au inchis deoarece cand s-au "impartit" actiunile au ajuns la conducerea lor niste incompetenti alesi de catre angajati deoarece erau "de-ai lor". Cei care s-au orientat si au angajat oameni care se pricep la afaceri, inca exista pe piata, ceilalti se plang ca era mai bine pe vremea lu' Ceausescu! Mai tineti minte cum se strangeau toti muncitorii si luau la bataie pe cei din conducere deoarece "nu ne vindem tara"? Acum fabricile alea nu mai exista si toti sunt someri. Cum credeau ei ca o sa tina deschisa o fabrica de covoare care produce aceleasi modele ca acum 50-60 de ani? Sau una de incaltaminte care produce pantofi pe care ii cumpara doar bunicii nostri?

 Cine a stiut sa se adapteze si a rcunoscut cand si unde are nevoie de ajutor, are succes. Ceilalti se plang prin carciumi. Lipsa de viziune si prostia se platesc.